Безбедносни совети

Еве неколку безбедносни совети кои ќе помогнат да се спречи некој да го загрози вашиот профил. Ве молиме одвојте малку време да ги разгледате. Фала!.


Фишинг

Фишингот е лажна локација за клонирање што може да се појави токму како што изгледа Fun Chat, но URL-то (https://www.funchat.mk) нема да биде нашата URL адреса, туку веројатно нешто слично со цел да ве измами да отидете на сајтот. Бидете сигурни дека кога одите на нашата веб платформа, дека не сте пренасочени на друга локација, и дека тоа е навистина funchat.mk, посветете дополнителна претпазливост кога притискате врски што доаѓаат од е-пошта бидејќи тие може да користат текстуална врска што изгледа како funchat.mk но пренасочи на друга веб страна.


Лозинки

За регистрираните корисници изборот на силна лозинка е многу важен. Постојат програми кои можат да ја погодат вашата лозинка со обиди и грешки (т.е. 1234) или некој друг најчесто изговорен збор. Случајните броеви и букви се најдобриот начин да ги зачувате вашите лозинки безбедни.


Приватни пораки

Бидете внимателни кога луѓето ви испраќаат приватни пораки со кои барате да кликнете на врската, може да ви побараат пари или се обидуваат да ги добијат вашите лични податоци.

Ако вашиот профил е компромитиран или знаете за некој што објавува сомнителни врски, ве молиме контактирајте не што е можно поскоро.


Состаноци и запознавање луѓе

Не запознавајте никого лично што сте го запознале онлајн од Fun Chat. Можеби мислите дека сте запознале некој кој е целосно доверлив, но не можете да бидете сигурни дека се такви какви што велат дека се. Секогаш предупредувајте ги вашите родители или пријатели пред да донесете одлука за средба со луѓе од интернет и бидете сигурни дека тие доаѓаат со вас и дека тоа е во јавна средина. Не дозволувајте да ве намамат со бесмислени ветувања како на пример дека сакаат да ве направат модел или ветувања за пари, подароци и слично како награда за фотографии или состанок.

Користете прекар на интернет што не го вклучува вашето вистинско име и не е наменет да привлече сексуално внимание.


Родители и старатели.

Fun Chat е ограничен за луѓе постари од 18 години, но со оглед на огромниот обем на посетители не можеме да ја потврдиме возраста на корисникот, што ги прави родителите одговорни да се осигураат дека децата под минималната возраст нема да ја користат веб платформата. Во крајна линија, одговорноста на родителите е да се погрижат нивните деца да немаат пристап до овие типови на веб платформи кои не се соодветни за помлади корисници. Користете еден од производите за родителска контрола подолу за да фи блокирате веб платформите за возрасни и со тоа да помогнете да ги заштитите вашите деца. Следната статија ја најдовме корисна за наоѓање алатки за родителска контрола http://www.techradar.com/news/software/best-free-parental-control-software-9-programs-to-keep-your-kids-safe -1140315 Ние самите не сме го тестирале овој софтвер, ова ви е донесено само како сугестија и не даваме никакви препораки за одреден софтвер.


Microsoft Windows

Вградени контроли - Microsoft Windows има вградени родителски контроли кои се бесплатни за користење. За да пристапите до овие контроли, одете во менито Старт и изберете „Контролен панел“, потоа „Кориснички сметки и безбедност“. Следно кликнете „Постави родителски контроли за кој било корисник“. Може да најдете дополнителни информации овде https://support.microsoft.com/en-us/help/12416/microsoft-account-family-settings.


Mac OS X

Вградени контроли - Mac OS „Tiger“ има вградени родителски контроли. За да пристапите до овие контроли, одете во преференциите на системот за Mac OS и изберете „Сметки“. Следно, кликнете на сметката и изберете „Родителски контроли“. Овие упатства може малку да се променат со ажурирањата на Mac OS.


Совети за родители.

Групите за разговор се место каде што луѓето можат анонимно да разговараат за различни теми и да разговараат со другите членови на веб платформата. Ваша одговорност е како родител да ги научите вашите деца да не лажат за нивната возраст за да добијат пристап до веб платформата преку такви средства. Поради анонимноста на интернетот, важно е да научите и да се запознаете со него, ако веќе не сте го научиле. Како и во секоја средина во која се впуштаат вашите деца, секогаш е добра идеја да знаете колку можете повеќе за тоа како родител или старател, исто така ваша одговорност е да разговарате со вашите деца за опасностите во животот, за придобивките и ризиците од интернетот. Подолу се дадени неколку теми за разговор со нив: Разговарајте со вашите деца за опасностите од давање лични информации на интернет, дури и ако тоа се само мали нешта.

  • Злонамерните објави на врски и компјутерски вируси.
  • Возрасни кои се преправаат дека се помлади.
  • Педофили и штетните поединци.
  • Време кога вашите деца се онлајн пожелно е да ја следите нивната активност.

Некои дополнителни информации:

Ставете ги компјутерите во дневната соба наместо во спална соба. Ова помага при следењето на активноста на интернет и потенцијалните педофили ќе бидат обезхрабрени во нивната задна намера. Fun Chat ве поттикнува да направите онлајн истражување за безбедноста на интернет за деца. Постојат многу веб страни кои даваат одлични информации за тоа како да ја одржите безбедноста на вашите деца кога се на интернет. Откривме дека следнава статија е корисна http://www.nationalcac.org/prevention/internet-safety-kids.html

Ви благодариме што прочитавте, а доколку имате дополнителни прашања, слободно контактирајте не за повеќе информации.